Consumul de alcool, boala sau viciu?

By Vios

iunie 18, 2017 Ganduri No comments

Am vazut recent o inregistrare a emisiunii Romania Te Iubesc, difuzata la ProTv in ziua de 30.04.2017, in care s-a tratat problema consumului de alcool. Se pare ca betia nu tine cont de clasa sociala, distrugand la propriu atat viata celor bogati, dar mai ales a celor din patura cea mai de jos a societatii. A fost prezentata povestea unui barbat devenit milionar dupa anii 1990, a unui preot si a unei femei aflata la limita subzistentei. Primul a cazut in patima betiei si a pierdut aproape toata averea acumulata, familia si aproape si libertatea. Al doilea si-a pierdut parohia, demnitatea si aproape si viata. In cazul femeii insa problemele au fost mult mai grave. Traind intr-o mizerie crasa, consumand in permanenta alcool, aceasta a mai si nascut 11 copii ale caror destine au fost condamnate din start, norocul acestora fiind ca a fost mediatizat cazul iar statul s-a implicat si copiii au fost luati de la mama degenerata si crescuti in cu totul alte conditii. S-a ajuns pana acolo incat acesti copii au refuzat ulterior sa-si mai vada mama atunci cand aceasta venea sa-i viziteze, bineinteles aflata sub influenta bauturilor alcoolice.

Exista pareri impartite cu privire la dependenta de alcool, unii spun ca ar fi doar un viciu, insa exista studii care afirma ca de fapt aceasta dependenta ar fi o boala si ca se poate chiar transmite genetic de la parinti la copii. Nu stiu cat anume conteaza in final daca este boala sau viciu sau daca exista in ambele variante. Problema este ca familiile celor in cauza sunt de fapt cele care sufera cel mai mult, mai ales copiii care se nasc in astfel de familii. Cunosc persoane care au crescut in astfel de conditii si care au depus eforturi uriase pentru a-si pastra sanatatea mentala intr-un mediu atat de ostil. Nu este deloc usor sa-ti vezi tatal, dar mai ales mama, in stare de ebrietate, cazand pe jos, lovindu-se, zacand mizerabili in pat, la varste la care tu nu iti prea dai bine seama despre ce anume se intampla; sa-ti vezi mama cazand pe jos iar tatal sa nu o ajute, uitandu-se cu dezgust la aceasta, iar tu sa nu intelegi atunci ce anume se intampla, avand sentimente atat de mila pentru mama cat si de furie pentru tatal care nu o ajuta; sa nu ai cateodata mancare la timp, sa nu ai schimburi de haine curate, sa vezi vecinii cum se uita cu mila la tine iar pe altii sa-i auzi cum barfesc pe la colturi….

S-a pus problema in acest documentar cum anume si daca se poate trata dependenta de alcool. Femeia a ramas o cauza pierduta, care procrease atat de multi copii doar pentru a beneficia de alocatii si ajutoare pentru persoane cu handicap, pe care sa le foloseasca doar pentru a-si alimenta pofta nestavilita de alcool. In cazul celorlalti doi barbati insa, acestia au fost cazuri fericite, reusind in final sa-si impuna si sa renunte definitiv la alcool. Preotul chiar isi recapatase parohia, se casatorise parca, fiind cautat de alti dependenti de alcool, care ii cereau sfaturi despre cum anume sa renunte la alcool. Celalalt barbat mai instarit a reusit si el sa renunte definitiv la alcool si a construit un centru cu vreo 12 locuri pentru a trata astel de persoane, cu sprijinul unor americani altruisti care au investit bani si forta de munca fara sa ceara nimic in schimb.

Interesant a fost modul in care aceasta persoana a renuntat la alcool. A inceput sa isi impuna sa se lase de alcool, ceea ce nu reusea decat pentru cateva zile maxim, a mers la preoti, la vrajitoare si alte asemenea persoane ce isi arogau diferite capacitati paranormale, a primit ultimatum de la sotie ca il va lasa, a mers la psihologici, in centre de dezintoxicare, toate insa fara efect. Surprinzator, singura experienta care l-a ajutat in final sa se lase de alcool a fost o terapie de grup cu persoane dependente de alcool organizat in Cluj Napoca. Pana sa vad acest documentar nici nu am stiut ca avem si in Romania organizate astfel de grupuri, le-am vazut in filme, doar in America.

Din pacate, alcoolul reprezinta in continuare o mare problema in Romania, se pare ca suntem pe locul 5 in Europa la consumul de alcool. Din cauza alcoolului exista foarte multa violenta in familie, marea majoritate a infractiunilor se comit pe fondul consumului de alcool, inclusiv cele la regimul circulatiei.

Bauturile alcoolice, baute cu masura, au rostul lor. Creaza a stare de bine la petreceri, un vin de calitate este indicat in cantitati mici dupa masa, o bere racoroasa face bine in zilele calduroase de vara, toate acestea nu fac rau din punctul meu de vedere daca sunt consumate cu moderatie. Problemele apar atunci cand depasim limitele; din pacate, foarte multi dintre noi depasesc aceste limite cu intentie si de aici incep sa apara problemele imediate de comportament si dependenta pe termen mai lung.

In concluzie, cine are ghinionul sa aiba in familie un dependent de alcool are mari probleme, avand in vedere ca persoanele care reusesc sa-si invinga dependenta sunt foarte putine. Iti trebuie o vointa de fier sau sa-ti fie frica de moarte, dar ce te faci daca persoanei respective nu ii este frica de moarte, cum am cunoscut cazuri in jurul meu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.