Invataminte despre viata culese dintr-o carte

By Vios

iunie 29, 2016 Ganduri No comments

„Daca nu te poti multumi cu putin, nu te poti multumi cu nimic.” Epicur

Zilele trecute, in ceas de dupa-amiaza, mi-a picat in maini o carte pe care am citit-o cu placere, o carte filosofica care mi-a transmis invataminte despre viata.

Am citit deseori, de diferiti autori, opinii despre esenta vietii, insa Anatole France este autorul care, in cartea sa „Gradina lui Epicur”, creioneaza foarte bine esenta vietii, acel amestec de bun si rau, fara de care nu ar putea fi.

Autorul spune despre viata ca „e delicioasa, oribila, fermecatoare, groaznica, dulce, amara, viata e tot”. Intr-adevar, viata nu ar putea fi numai frumoasa, dulce, lina…pentru ca am trai intr-o intensitate a unei placeri constante, aproape plictisitoare; mai mult, am fi robotizati prin insasi actiunile noastre, neavand preocupari sau griji.

Traind si bune si rele, simtim acele limite prin trairea unor intensitati diferite, pentru ca noi, oamenii, suntem diferiti, simtim si traim diferit.

Cu totii spunem deseori ca ne-ar placea o viata in roz, dar cred ca adevarul din spatele acestor cuvinte ar fi unul apasator.

Am fost sortiti sa ne traim viata, alb-negru sau color, acceptand bucurii si tristeti, victorii si infrangeri. Pentru ca, pana la urma, asa cum este ea, colorata mai mult sau mai putin, viata este frumoasa, fiind cel mai pretios dar care ne-a fost oferit.  Mai mult, fiecare clipa a existentei noastre trebuie sa fie o lectie, buna sa rea, care trebuie invatata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.